איך קהילה דיגיטלית משתלבת במשפך השיווקי של העסק?
לפני שאני צולל לקהילות ומשפכים שיווקיים, אגדיר ראשית מהי קהילה, מהי קהילה דיגיטלית, ומה הופך קבוצה של אנשים לקהילה.בצורה הכי פשטנית, קהילה היא בעצם קבוצה של א.נשים בעלי תחום עניין משותף. ומה שהדיגיטל מסייע בו - זה שהוא "מבטל" את המרחק הפיסי בינהם, כך שהשיח בין חברי הקהילה יכול להעשות מכל מקום בעולם. כמה דוגמאות: קהילת התוכניסטים - קהילה שתחום העניין שלה הוא סביב כתיבת תוכן. קהילת אסטרטגיה שיווקית בכיף - קהילה שתחום העניין שלה הוא סביב שיווק דיגיטלי.
מה שמייחד קהילות ומה שהופך קבוצת אנשים רנדומלית לקהילה - זהו "משולש הערך".
בקודקוד אחד של המשולש יש את "מנהל הקהילה (בעל.ת העסק)" ובשני הקודקודים האחרים - "חברי הקהילה". כאשר ישנו ערך (תוכן, קשרים, תמיכה, במה, תגמול, חשיפה) שעובר בין כל קודקוד – ממנהל הקהילה לחברי הקהילה >> חברי הקהילה לחברי הקהילה >> חברי הקהילה חזרה למנהל הקהילה.
מהו אותו הערך שמקבל כל אחד מהקהלים בקהילה:
קהל הליבה (הקהל עבורו הקהילה הוקמה מלכתחילה) מקבל המון אינפורמציה, תמיכה ומענה לשאלות.
הקהל המקצועי מקבל במה וחשיפה לפעילות שלו.
מנהל הקהילה מקבל 3 דברים עיקריים - חשיפה (אנשים מדברים על הקהילה וממליצים עליה) + הגדלת מעגל הלקוחות והלקוחות הפוטנציאליים + באופן טבעי בונה את עצמו בתור אוטוריטה בתחומו.
עכשיו בואו נדבר על קהילות וכיצד הן משתלבות במשפך השיווקי.
אם נסתכל רגע על המשפך הבא, נוכל לראות שבתחילת המשפך יש את שלב המודעות/חשיפה (Awareness), שלב זה מורכב משני חלקים עיקריים – מודעות אורגנית ומודעות ממומנת.
קהילה דיגיטלית נכנסת בקטגוריה של חשיפה אורגנית והיא יכולה להניע את חברי הקהילה הלאה במורד המשפך.
קהילה דיגיטלית תהיה מורכבת מהחברים שלנו, המכרים שלנו, הלקוחות שלנו, הלקוחות הפוטנציאליים שלנו ומא.נשים אשר מתעניינים בתחום בו הקהילה עוסקת ורוצים להיות חלק ממנה, כי משהו ממש טוב קורה בה.
באמצעות התוכן והשיח שיש בקהילה, החברים בה נחשפים לבעל העסק ולפעילות שלו, לתוכן שלו, לערך שלו ואל האישיות שלו (או שלה).
ואם הם מקבלים ערך אמיתי מהקהילה הזו, אותו הערך שעסקנו בו למעלה, יש 3 דברים עיקריים שיתרחשו בעקבות זה (לא בטוח שכל ה-3 אבל לפחות אחד מהם):
הם יהפכו להיות השגרירים שלנו, ויספרו עלינו ועל הקהילה המדהימה שלנו. בכך הם יגדילו את כמות האנשים במשפך השיווקי שלנו.
הם יצרפו את החברים והמכרים שלהם לקהילה שלנו, כאשר כל אחד מאלה עשוי להפוך בהמשך ללקוח שלנו.
הם יהפכו להיות הלקוחות שלנו.
בעצם אותה הקהילה, יש סיכוי טוב שתוביל את החבר.ה בקהילה, לכל אורך המשפך השיווקי, בצורה אורגנית לחלוטין. מנגד כמובן, זה יקרה בזכות המון השקעה ונתינה מצד מנהל.ת הקהילה. זה לא עובד אחרת.
הקהילה, בהינתן שמנוהלת היטב ומהסיבות הנכונות (לא רק למטרת השיווק העצמי), היא מקום מדהים להיחשף לפועלו של מנהל.ת הקהילה. בשלב מסויים במחזור החיים של הקהילה, נוצר "כדור שלג" ע"י החברים אשר מזמינים חברים נוספים להצטרף פנימה לקהילה, אשר גם הם בשלב מסויים מזמינים את החברים שלהם... וכך הלאה. בעל.ת העסק אינם צריכים לעשות כל שיווק החוצה במקרה הזה, ה"שגרירים" שלהם בקהילה כבר עושים זאת עבורם.
בשורה התחתונה, קהילה דיגיטלית אשר תיבנה בצורה חכמה ומתוכננת היטב, תוביל לכך שבמהלך הדרך בעל העסק יוכל להוריד בהדרגה את הקידום הממומן (המודעות הממומנת הנ"ל) שעושה ברשת, ולהעביר את המשאבים לטובת ניהול הקהילה שלו/ה, ובצורה זו להגדיל משמעותית את החשיפה ואת קהל הלקוחות שלו, בצורה כמעט פאסיבית – במקום שהוא יחפש אותם, הם ימצאו אותו. כולנו יודעים שהשיווק הטוב ביותר, הוא כאשר צד שלישי ממליץ עלינו, וזה בדיוק מה שקורה בקהילה המנוהלת היטב ע"י המוביל.ה שלה – בעל.ת העסק.
על כותב הפוסט
מקס פרידמן, מלווה בעלי עסקים מתחום ההשקעות והפיננסים בבניית קהילה דיגיטלית כחלק מהאסטרטגיה השיווקית לקידום העסק. תוכלו למצוא מידע, טיפים, הרצאות וראיונות על ניהול קהילות דיגיטליות, העוסקים בין היתר בתהליך בניית הקהילה, עידוד מעורבות בקהילה, מודלים עסקיים, ויצירת קהילת לקוחות עבור בעלי עסקים באתר, דף הפייסבוק או ערוץ היוטיוב. רוצים לפרסם גם פוסט אורח בבלוג? כתבו לי ונתקדם משם.
רוצים להישאר ולהתעדכן בפוסטים חדשים בבלוג? יאללה, מוזמנים לעשות זאת ממש כאן.
Comments