הקשר בין שיווק ושימור לקוחות
אז מה הקשר בין שימור לקוחות קיימים לשיווק? ומה הקשר בין פורים לפסח (חוץ מהיותם חגים בישראל)?
בעלי עסקים ועצמאים רבים עובדים מסביב לשעון על מנת להביא עוד ועוד לקוחות חדשים, לחזר אחרי מתעניינים שבסוף לא השתמשו בשרותים או המוצר שלהם, אבל מה עם לקוחות שכבר השתמשו בשירות או צרכו את המוצר שאנחנו מוכרים?
בעסקים גדולים שמוכרים שירות או מוצר שמים הרבה פעמים (אך לא תמיד) דגש על לשמור על קשר עם הלקוחות, מתוך הבנה שהלקוחות האלה בעלי סיכוי גבוהה יותר לרכישה חוזרת. תחשבו רגע על חנות הבגדי ילדים שאתם חוזרים אליה שוב ושוב, חנות של שרותי קוסמטיקה וכו, בין אם מדובר בחנות פיזית או אינטרנטית.
אבל מה קורה כשהשרות שלנו חד פעמי או כשהמוצרים שלנו דומים במהותם ומשמשים לקוחות בתקופה מסוימת בחייהם? לדוגמא חברה למדבקות קיר או בעלת עסק לעיצוב אירועים.
גם אם לא מדובר בשירות חד פעמי, מה לעסקים קטנים ושימור לקוחות?
ידוע לכולנו שאנחנו צריכים לעבוד כל הזמן על השיווק של העסק שלנו ולהביא לקוחות חדשים, אבל כשאנחנו לא דואגים לשמור על קשר (ולא רק לשמור על קשר, לתחזק אותו) עם לקוחות עבר או לקוחות הווה זה כמו למלא דלי מים עם חורים. אנחנו מנסים להזרים עוד ועוד לקוחות חדשים אבל הלקוחות הוותיקים שיכולים לתת קרקע פורייה לעסק שלנו בורחים לנו מבין האצבעות בלי שנעשה משהו מיוחד בנושא.
למה חשוב לשמר על הקשר הזה?
אם מדובר בשירות או מוצר שיכולים להיות רלוונטיים שוב בחיי הלקוח - זה מובן מעליו, נרצה לתת ללקוח את חווית הלקוח הטובה ביותר, להשאיר אצלו תחושה טובה ומידי פעם להזכיר לו שאנחנו שם מחכים לתת לו שוב שירות מצויין כשהוא ירצה בכך.
אם מדובר על שירות שהיה רלוונטי ללקוח בזמן מסוים בחייו ולדעתנו לא יהיה רלוונטי בעתיד- לדוגמה רואה חשבון שנתן שירות חד פעמי ללקוח שכיר, עיצוב אירועים, עיצוב הזמנות וכו. במקרה כזה, חשוב לתת את הדעת על שתי נקודות מרכזיות:
א. האם אנחנו יודעים מה קורה בחיי הלקוח? (רמז: לא) אולי בכל זאת נהיה רלוונטיים עבורו כעת או בעתיד?
ב. לקוחות מרוצים, אלה שקיבלו מאיתנו את השרות או המוצר שאנחנו גאים ועומדים מאחוריו, גם אם זה היה באירוע חד פעמי בחייהם, הם האמצעי שיווק יקר מפז, הם ידאגו לספר עלינו לחברים, משפחה ועמיתים ובבוא הזמן להביא אלינו לקוחות נוספים.
אם בקריאת שורות אלה לרגע התכווצה לכם הבטן והרגשתם שאולי הייתם לא בסדר בזה שהזנחתם את הלקוחות שלכם, אל תרגישו רע - חברות רבות וגדולות נוטות לעשות את זה, אתם לא לבד במערכה. זה הזמן לעשות שינוי, במיוחד לקראת פסח.
ולמה אני כותבת על זה עכשיו? כי פסח זו תקופה מאוד מאוד עמוסה להרבה אנשים, עסקים, לקוחות, משפחות. עסקים רבים צריכים להכין את עצמם לתקופה שלפני פסח ולאחריו. זאת בעיקר כי תפקוד של עסקים מסביב לחג הזה מתחלק לשני קצוות: מצד אחד עסקים, לרוב אלה שמעניקים שרות ללקוחות ועסקים עצמאיים בפסח - חשים בירידה משמעותית בזרימת הלקוחות והעבודה, בעיקר כי פסח לפעמים נוטה להוציא את כולנו מפוקוס.
לעומת זאת יש עסקים שמחזור ההכנסות שלהם קופץ משמעותית בפסח וזה בגלל שהמוצר או השירות שלהם רלוונטי ספציפית לחג וכל הערכים והרגלי הצריכה שסובבים אותו.
הכל מאוד תלוי בסוג העסק והמוצר\השירות שלו.
אם נרצה לעשות משהו ללקוחות שלנו ולדאוג שהוא יצא לפועל- עכשיו (שנייה אחרי פורים) זה הזמן לתכנן ולהוציא לפועל את הרעיון שלכם. תכננו לפרטי פרטים מה תרצו לעשות, כמה זמן ייקח לכם לבצע זאת ולהגיע ללקוחות שלכם.
תהיו מוכנים עם רשימת הלקוחות שלכם, כדי לאחל להם חג שמח, תחשבו מה הדרך הכי טובה והכי אישית לעשות זאת? זו יכולה להיות הודעה, ניוזלטר שפונה רק ללקוחות, או אפילו גלויה בדואר. תראו ללקוחות שלכם שאתם זוכרים אותם, שהם חשובים לכם. אם יש להם הטבה או מתנה שתוכלו לשלוח או לתת להם לממש (אונליין או אוף ליין) זו יכולה להיות דרך מצוינת לצ'פר אותם. חשוב שההטבה תהיה בלעדית ללקוחות שלכם בעבר ובהווה. לפעמים כשמציינים ''לקוחות או למצטרפים חדשים''' זה קצת מוריד מהערך והחשיבות שאנחנו רוצים לשדר לאלו שכבר רכשו את המוצר או השירות שלנו. כשתשלחו להם את ההטבה או המתנה, עשו זאת בפנייה ישירה אליהם (כאמור: מייל, הודעה וכך הלאה) ולא דרך רשתות חברתיות או בתפוצה רחבה מידי, כדי שהם ירגישו שחשבתם עליהם, השקעתם ויזמתם בשבילם.
אבל, אם אתם מרגישים שאולי להשקיע לקראת פסח בהטבה זה כבד עליכם קצת, תמיד אפשר פשוט לשלוח הודעת חג שמח, להכין לכם את רשימת הלקוחות שתהיה זמינה (ותתעדכן!) למאורע הבא בו תרצו להגיד להם ''תודה'', זה יכול להיות ביום השנה לפתיחת העסק שלכם לדוגמה, או כל מאורע אחר. רק תשמרו במודעות שלכם את הצורך לשמר ולתחזק את הקשר עם הלקוחות עבר שלכם, תמלאו דלי שלם ללא חורים.
Comments