למה צריך בלוג באתר ואיך מנהלים אותו
בחודש אוגוסט 2017 פתחתי את הבלוג שלי (כן ממש זה שאתם קוראים עכשיו). אני זוכרת שהתלבטתי המון על האם אני רוצה להיכנס להרפתקה הזו שנקראת ''בלוג'', כי זה לגמרי מחויבות, גם כלפי האתר שלי, גם כלפי עצמי וגם כלפי מי שיבחר לעקוב ולקרוא את הבלוג.
אחרי התלבטות ארוכה החלטתי לקפוץ לתוך ההרפתקה הזאת של ניהול בלוג. מאז, כמות המידע, המלל והתוכן שזרמו פה הם לגמרי אינסופיים. גם ההשקעה הרבה ביצירת התוכן הזה על בסיס קבוע הייתה אין סופית.
לנהל בלוג זה מורכב, זה לוקח המון זמן, אך יחד עם זאת יש לו המון יתרונות שיווקיים, עסקיים, אישיים וכו ולכבוד יום ההולדת החלטתי לכתוב על כך במסודר.
מה זה בלוג
בלוג הוא לא תופעה חדשה, למעשה הוא עבר הרבה גלגולים התפתחויות לאורך השנים.
בויקיפדיה מגדירים בלוג כחלק מאתר, בו נכתבות רשומות (פוסטים) העוסקים בחוויה, חדשות ומאמרים, לעיונם של גולשי האינטרנט לשם קריאה ובדרך כלל אף לתגובה.
בלוג יכול להיות מרכז האתר, חלק מהאתר או חלק שולי מאוד מאתר, לפעמים כל כך שולי שקשה להגיע אליו מדף הבית אלא אם קיבלתם הפנייה יעודית לפוסט שם.
רוצים לאתגר את עצמכם? נסו למצוא דרך עמוד הבית איפה מתחבא הבלוג של חברת קארטרס (carters)
לבלוגים שונים יש מטרות שונות, מידע שונה וסוגי כתיבה מאוד שונים. למרות הסטיגמה שבלוג הוא משהו שאנשים כבר לא מנהלים, כמעט בכל אתר ובכל ארגון תוכלו למצוא בלוג. בלוגים עסקיים ומקצועיים מתקיימים כמובן לצד בלוגים רבים אחרים שעוסקים בפנאי, בסוגיות אישיות או עונים על כל צורך אחר - צורך של הקורא וצורך של הכותב.
בלוג כמוצר מול בלוג ככלי שיווקי
אם נשים לרגע בצד את הבלוגים שנכתבים מצרכים אישיים או כחלק מתחביב נטו, בעולם העסקי אני רוצה להפריד בין הבלוג כמוצר לבלוג ככלי שיווקי. ההבדל המשמעותי הזה במטרות יכול להשפיע על האסטרטגיה ודרך הניהול של הבלוג.
הבלוג כמוצר
הכוונה היא כאשר העיסוק שלנו בבלוג הוא העיקר בעסק שלנו והכל נבנה סביב הבלוג על מנת למשל להפוך לאושיית רשת, על מנת להפוך את הבלוג לויראלי, על מנת למכור שטח פרסום בבלוג או על מנת לעשות שיווק שותפים כחלק מהיותנו בלוגרים בתחום או בנישה מסויימת. הבלוג הופך למקור הכנסה.
כאשר הבלוג הוא המוצר העיקרי שלנו - חשוב להגדיר יעדים ברורים ואבני דרך כי מאוד קשה למדוד הצלחה של הבלוג כאשר הוא המוצר בפני עצמו. חשוב גם לבנות תוכנית עבודה מסודרת בהתאם למטרה העיקרית כדי לדעת האם אנחנו בכיוון הנכון בעשייה שלנו ומתי כדאי לעצור ולחזור כמה צעדים אחורה.
אם המטרה היא לקדם את הבלוג על מנת ליצור שיתופי פעולה או לעסוק בשיווק שותפים, חשוב שתבינו מה נחשבים מדדים של בלוג מצליח בתחום העיסוק שבחרתם. המדדים והנתונים של הבלוג צריכים להיות עדכניים וזמינים לשליפה מהירה כדי שתוכלו להציג אותם לגורמים הרלוונטיים בעת הצורך. נתוני ביצוע הם למשל: כמות כניסות ומספר מנויים לניוזלטר, אבל גם קצב צמיחה, קהילה שנוצרה סביב הבלוג שלכם וכו.
הבלוג ככלי שיווקי
כאשר הבלוג הוא תומך במערך השיווק שלכם או משמש ככלי שיווקי (גם אם עיקרי) חשוב לנהל אותו בהתאם למטרה הזאת ולהגדיר כיצד אתם מודדים הצלחה של בלוג כערוץ שיווק. לבלוג כזה יכולות להיות מטרות שונות ומגוונות למשל:
להגדיל את התוכן על מנת להניע אנשים המתעניינים בתחום כחלק מאסטרטגיית שיווק באמצעות תוכן או כחלק מקידום במנוע החיפוש של גוגל (SEO)
לבסס את הידע והמקצועיות של כותב הבלוג
לחמם את הקהל לפני רכישת מוצר
יצירת קהילת עוקבים על מנת להפוך אותם לקהל לקוחות ישירים בהמשך
דרך ליצירת ערך ושמירה על קשר עם לקוחות קיימים או לקוחות עבר
תמיכה או מתן כלים לשימוש בפלטפורמה שלכם (למשל הבלוגים של: wix, hotjar, yoast, toggle)
כשאנחנו מגדירים לעצמינו מה המטרה ומי קהל היעד של הבלוג שלנו (כשמדובר בבלוג ככלי שיווקי) מאוד ברור לנו איזה תוכן ילך לבלוג, לאיזה קהל אנחנו פונים, איפה הבלוג נמצא פיזית בתוך האתר שלנו, מתי אנחנו מקדמים תוכן מתוך הבלוג ומתי אנו מקדמים את המוצר עצמו (גם בקידום אורגני ובטח בקידום ממומן).
בלוג ככלי שיווקי הוא כלי עם המון ערך ומשמעות עבור קהל הלקוחות שלנו, יחד עם זאת הוא דורש המון משאבים (זמן, כסף, השקעה) וחשוב להבין איזה תפקיד הוא ממלא בתוך תמהיל השיווק הכולל שלנו. בעיקר כדי לא להיסחף עם המשאבים שמושקעים בו ולא לשכוח שזה רק כלי ולא המטרה עצמה.
חשוב מאוד לציין - בלוג הוא כלי שיווק מצויין, אבל כשהופכים אותו לשיווקי מידי, כזה שנותן שתי פסקאות תוכן ולאחר מכן מפוצץ אותנו בלינקים ושלל הנעות לפעולה, או נותן לקוראים ערך פעם אחת רק כדי להמשיך לשלוח להם אין סוף הודעות פרסומיות במייל - זה לא עובד ואף לפעמים פוגע בבעל העסק.
כי כמו כל תהליך שאנחנו עושים באסטרטגיית השיווק שלנו, זה צריך להיות מנוהל נכון, עם המון מחשבה והשקעה.
אם החלטתם שזה כלי שיווקי - הבינו את המשמעות והערכים של הבלוג שלכם, הבינו את קהל היעד שלכם והפכו את הכלי הזה לכלי שבונה אתכם ולא כלי שרק דוחף מסרים שיווקיים. תבינו איך הבלוג משרת אתכם, את הקהל שלכם, את המוצר ואת מערך השיווק הכולל שלכם.
למה כל עסק חייב שיהיה לו בלוג
בין אם הבלוג הוא כלי שיווקי עיקרי ובין אם לא - בעיני כל עסק חייב להחזיק בלוג באתר שלו.
זו הדרך שלכם להעביר מסר ולשמר אותו לאורך זמן
בעולם של רשתות חברתיות, של רגעים מידיים והמון מידע. אנחנו מייצרים המון המון תוכן שנעלם ומאבד מהרלוונטיות שלו תוך שניות, ברשתות חברתיות קשה לנו להשתלט על זרם המידע, השמועות והשיח סביב נושאים מסויימים. הבלוג למעשה מאפשר לכם לא רק לשמר את המסר שלכם לאורך זמן, אלא גם להחליט איך להגיד אותו, איך להציג אותו ובאיזה דרך לבסס את השורה התחתונה שלכם.
קידום בגוגל
בלוג למעשה מאפשר לכם לדון בשלל נושאים הקשורים לתחום העיסוק שלכם ולהשתמש במילים מסוג זנב ארוך, לתת ערך נוסף לקורא או להרחיב במידע על שאלות נפוצות. כל אלה מאוד רלוונטיים לקידום אורגני בגוגל. לפעמים ארגון התוכן בתוך בלוג עוזר לכם גם לייצר את התוכן, גם לקוראים לצרוך את התוכן וגם לגוגל לקדם את התוכן שלכם כחלק ממנוע החיפוש. כשהבלוג שלכם מהונדקס היטב בגוגל הוא מאפשר לכם למעשה לקבל ערוץ נוסף דרכו משתמשים יכולים להיחשף לתוכן והערך שלכם ללא עלות ולאורך זמן.
בניגוד לרשתות חברתיות - שם תצטרכו אקטיבית לפרסם תוכן (באופן אורגני או ממומן) בגוגל תוכלו למעשה לקבל עוד ועוד כניסות אורגניות על בסיס קבוע לתוכן שכתבתם פעם אחת.
דרך ליצירת קהילה ומערכת יחסים
לפעמים אנחנו צריכים להתחיל ליצר תקשורת עם קהל ''קר'' - כזה שלא מכיר אותנו, את המוצר שלנו או לא מבין מה אנחנו בכלל עושים. דרך בלוג למעשה אנחנו יכולים לתת עוד מידע, עוד ערך, עוד המון רבדים שקשורים למותג, לעולם התוכן שלו, לקהל שלו וכו.
בלוג טוב יכול לייצר סביבו קהילה של קוראים שתוכל בשלב מתקדם להפוך לקהילת לקוחות או לקהילה של שגרירים המזדהים עם הערכים של המותג שלו, עם המסר שהעסק והבלוג משדרים והתדמית שרוצים ליצור.
כשאנחנו נותנים לקהל שלנו משהו אחר, תוכן שנכתב קודם כל עבורו ורק אחר כך בשביל הצרכים שלנו, אנחנו למעשה יוצרים מערכת יחסים הדדית המבוססת על אמון.
הקהל מקבל מאיתנו תוכן בעל ערך עבורו ובתמורה הוא חוזר אלינו שוב, מעביר את התוכן הלאה ופותח לנו דלת לעולמו הפנימי. דלת המאפשרת לנו להבין מה עובד לקהל הזה, מה פחות, מה הוא צריך ומה חסר לו. פתיחת הדלת הראשונית הזו, האמון ההדדי הזה הוא השלב הקשה ביותר במערכת היחסים עם הלקוח בעידן בו כולנו חשדנים, כולנו קנאים לפרטיות שלנו. פתיחת דלת זו תאפשר לנו לבנות אמון בנו, במותג, במוצר ולהפוך (חלק) מקוראי הבלוג ללקוחות.
בלוג כחלק ממשפך שיווקי וממסע לקוח
נושא שנידון רבות בעולם השיווק הוא המשפך השיווקי והדרך שלנו ליצר קהלים, להעביר אותם תהליך עד לרכישת השירות או המוצר שלנו. התהליך שלקוח עובר עם המוצר או השירות שלנו והמשפך השיווקי בהתאם תלויים מאוד כמובן בהמון גורמים כמו עלות המוצר, סוג המוצר, רמת ההכרות עם המוצר וכו. בלוג יכול להיות חלק מהתהליך שיווק והמשפך שלנו, בהתאם לצרכים שלנו. הוא יכול להיות בתחילת המשפך ולעניין קהל קר בתחום שלנו, הוא יכול להיות בתחתית המשפך כשהוא מעודד אותם להשתמש בשירות נוסף שלנו, בלהחליט סופית לפני שהם מבצעים השלמת רכישה או יצירת קשר וכו.
בלוג הוא גם דרך מצויינת לתת עוד מידע ולעזור עם טיפול בהתנגדויות של לקוחות - כשלקוחות לא בטוחים שזה מה שהם צריכים, שהם לא בטוחים במה הם הולכים לקבל או האם הסכום הנקוב שווה בעיניים לעומת מה שהם הולכים לקבל וכו.
אז איך עושים את זה? בואו נדבר קצת תכלס:
טיפים לניהול וכתיבת בלוג
מה המטרה?
הגדירו לעצמכם באופן ברור מה המטרה: לשם מה קם הבלוג, מה אתם רוצים להשיג ומתי. הגדרת המטרה בצורה ברורה תעזור לכם לכתוב תוכן טוב יותר, למדוד את ביצועי הפוסטים בנפרד וכחלק מאסטרטגיה כוללת.
להגדיר יעדים
אחרי שהבנו מה אנחנו רוצים להשיג במבט מלמעלה, צריך לפרק את המטרה ליעדים ברורים ומוגדרים. למשל אם החלטנו שהמטרה של הבלוג היא להביא תנועה אורגנית מגוגל לאתר שלנו, אנחנו יכולים להגדיר לעצמינו לאיזה ביצועים (כמה כניסות) אנחנו רוצים להגיע בכל חודש, ברבעון וכו. נוכל להגדיר באיזה ביטויי מפתח נרצה להופיע במנוע החיפוש וכו.
להבין לעומק את קהל היעד שלנו
אחרי שהבנו מה אנחנו רוצים להשיג, מתי ואיך - אנחנו יכולים להגדיר מי בדיוק קהל היעד שלנו ומה אנחנו רוצים ממנו. הבלוג שלנו לא חייב לפנות לכל קהלי היעד של העסק שלנו, אבל חייב להיות לנו מאוד ברור למי אנחנו כן פונים, מה אנחנו רוצים להשיג ממנו ואיך אנחנו מדברים אליו.
לעשות תוכנית עבודה
אומנם בלוג מרגיש כמו משהו מאוד אינטואיטיבי, כמעט ובלתי אפשרי לנהל בלוג רציני שעומד במטרות והיעדים שלו בלי לעשות תוכנית עבודה. תוכנית העבודה לבלוג צריכה בסוף לסלול לנו את הדרך כדי להגיע למטרות והיעדים שהגדרנו.
תוכנית העבודה תכלול בין היתר: על מה נכתוב, מתי, באיזה תדירות, כיצד נפיץ את הבלוג הלאה, איזה שיתופי פעולה נעשה וכו וכו. חשוב להבחין בין גאנט תוכן שהוא תוכנית המתייחסת לאיזה תוכן נפרסם ומתי לתוכנית עבודה כוללת יותר. ניהול הבלוג הוא לא רק כתיבת הפוסטים והפצתם: זה גם איך ומתי אנחנו מודדים את ביצועי התוכן, איך ומתי עושים שיתופי פעולה, תיקוני באגים וכו. כל אלו הם חלק מהתוכנית עבודה הרחבה
אם עבדנו לפי התוכנית עבודה ולא הגענו ליעדים - שווה לשקול מחדש: איפה הבעיה? האם המטרות והיעדים היו שאפתניים מדי? הם תוכנית העבודה התאימה להם ונעשתה באופן שאמור להשיג את המטרה?
חשוב להבין איפה הבעיה, לעשות התאמות בהתאם ולעשות שינויים תוך כדי תנועה.
תעבדו לפי גאנט תוכן
גאנט תוכן הוא למעשה מעין לוח שנה בו אנחנו משבצים איזה תוכן נכתוב ומתי, החל מהנושא של פוסט ספציפי ועד הניוזלטר שיצא בעקבותיו, הפוסט שיתפרסם בפייסבוק ובלינקדאין ויפנה לאותו הפוסט בבלוג וכך הלאה. גאנט התוכן עוזר לנו לארגן את הרעיונות שלנו לפוסטים כחלק מתכנית כתיבה כוללת ולראות איך הנושאים מתנהלים זה לצד זה אבל גם מתי נכון לפרסם פוסט בשבוע, התחשב בתוכנית העבודה שלנו ובהתאם לאירועים חיצוניים כמו חגים, סופי שבוע וכו. בנוסף, גאנט תוכן יוצר מחוייבות לכתיבה סדירה וראיה רוחבית של העבודה על הבלוג שלנו, זה יעזור לכם להתמיד, למדוד את הביצועים שלכם ולשפר אותם תוך כדי תנועה.
אם אתם מוצאים את עצמכם מתקשים למצוא רעיונות לפוסטים, בתחושה של ''כתבו ואמרו כבר הכל'' - תוכלו למצוא פה המון דרכים למציאת השראה ורעיונות לפוסטים בבלוג שלכם.
מצאו את הייחודיות שלכם
יש היום המון בלוגים, על הכל. זה לא אומר שאתם לא צריכים לכתוב או לנהל בלוג. להפך: תראו כמה בלוגים העוסקים בבישול ואפייה יש וכיצד הם יכולים להצליח ולפעול בסינרגיה אלו עם אלו. אך עם כל הסינרגיה לכל אחד מהבלוגים הללו יש משהו מיוחד משלו: בלוג אחד שעוסק במתכונים קלים, בלוג אחר שמתייחס לאוכל כמסע ומספר את הסיפור השלם מאחורי המנה או ההשראה למנה וכו.
כך גם בתחומים ובעולמות אחרים: לבלוג שלכם חייב להיות משהו ייחודי ושונה, משהו שמאפיין אתכם ויגרום לאנשים לרצות ולחזור אליכם. זה יכול להיות סוג התוכן, דרך הכתיבה, הנושא בו אתם עוסקים, זווית ההתבוננות על הנושא, העיצוב הויזואלי וכו וכו.
הנעה לפעולה
לא משנה מה המטרה שהגדרתם לעצמכם ולבלוג שלכם, לא משנה מה היעד אותו הצבתם לעצמכם - כל פוסט בבלוג שלכם חייב לתת הנעה ברורה לפעולה לקהל הקוראים שלכם. אל תצפו מהם שינחשו לבד שאתם רוצים שהם ירשמו לרשימת תפוצה, ישאירו תגובה, ישתפו את התוכן, יקראו באודות שלכם וכו - כתבו להם מה אתם מצפים מהם לעשות. הנעה לפעולה תחדד ותעזור לכם להשיג את מה שאתם רוצים בפוסטים שלכם. שימו דגש על הנעה אחת לפעולה, היא יכולה לחזור על עצמה מספר פעמים לאורך הפוסט (רק אל תגזימו) אך היא צריכה להיות פשוטה, ברורה ומוגדרת על מנת שהקוראים שלכם יוכלו לבצע אותה. הנעה לפעולה יכולה גם לעודד את הקוראים להמשיך ולקרוא תוכן רלוונטי אחר שכתבתם בנושא, לשם כך הסבירו בדיוק מה הוא התוכן ותנו לינק נגיש וזמין לאותו תוכן.
רשימת תפוצה
אני שונאת אימייל מרקטינג, אני שונאת לקבל ניוזלטרים לא טובים, אני שונאת שהתיבת מייל שלי מפוצצת במלא מיילים שיותר מחצי מהם לא יקראו לעולם. אז שונאת את זה, באמת כלקוחה.
אבל עדיין אני עושה שימוש בניוזלטרים ונרשמת לרשימות תפוצה שחשוב לי לקבל עדכונים מהם (אחרת איך תקבלו סיכום חודשי?). אבל כאשת מקצוע אני מבינה את החשיבות, המשמעות והמספרים שיש לרשימות תפוצה האלה ואי אפשר שלא לעשות בהם שימוש. אז גם אם אתם שונאים לקבל מיילים בעצמכם - אפשרו למי שרוצה להמשיך להתעדכן בתוכן שלכם לעשות זאת על ידי הרשמה לרשימת תפוצה. מדובר בכלי שיווקי זול, פשוט ונגיש שמאפשר לכם להתחיל לייצר קהילת קוראים סביב התוכן שלכם ולכם לתקשר איתם בדרך אינטימית יותר ממה שאתם עושים על גבי הבלוג עצמו.
רק לכתוב זה לא מספיק (לצערינו)
לכתוב תוכן מעולה זה לא תמיד מספיק ועליכם לחשוב על איזה ערוצי הפצה יכולים לעזור להביא קהל קוראים חדש לבלוג שלכם. אני ממליצה לשלב בין המאמצים במספר ערוצי הפצה על מנת למקסם את ההצלחה והכניסות לאתר שלכם:
רשימת תפוצה
עדכון ברשתות חברתיות לאחר פרסום הפוסט- פייסבוק\לינקדאין\אינסטגרם וכך הלאה
ניהול חשבון פינטרסט עם תמונות מפוסטים שלכם
שיתופי פעולה עם בלוגים ואתרים רלוונטיים
אינדוקס האתר והתאמת התוכן לקידום במנוע החיפוש של גוגל
צרו קריאה רצופה
חשבו על החווית משתמש של הקוראים שלכם בבלוג, צרו להם את היכולת (והרצון) להישאר בבלוג שלכם ולקרוא עוד תוכן שלכם, לקרוא עוד עליכם ואף ליצור עמכם קשר. כשהתוכן שלכם מדבר בשפה מסויימת, קשור זה לזה בהקשרים שונים - קל לכם לעודד את הקורא לקרוא ולהרחיב עוד בנושא.
תוכלו לעשות זאת בשלל אמצעים:
ויזואל- השאירו כפתורים נגישים להמשך קריאה או הרחבה, צרו מרחב שנוח לקרוא בוא בשלל הפלטפורמות.
בתוכן - שימו לינקים רלוונטיים תוך כדי כתיבת הטקסט, חזרו לעדכן ולהוסיף לינקים בפוסטים ישנים יותר.
בתבנית- צרו אתר ידידותי עם מהירות טעינה, תוכן ברור ונגיש, דרכי התמצאות נוחים באתר.
אי אפשר לעסוק בפוסט אחד בלבד בכל נושא הבלוג, נגענו פה בהכל רק על קצה המזלג, אבל אתם מוזמנים להירשם כאן לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים.
Comments